Duurzame schoenen, ja of nee?

duurzame-schoenen-plantGraag dragen we ‘schone kleren’, oftewel kleding die is geproduceerd door werknemers met goede arbeidsomstandigheden. Uit onderzoek van de Schone Kleren Campagne bleek dat werknemers slecht betaald worden en weinig inspraak in het beleid rond arbeidsrechten hebben.

Ook op het gebied van duurzaamheid in schoenenproductie gaat het nog niet van een leien dakje. Schoenmerken rapporteren bijna geen verbetering over duurzaamheidsprestaties ten opzichte van vorig jaar. Ook op arbeidsomstandigheden en milieu scoren schoenmerken lager dan modemerken. Dit blijkt uit een onderzoek van Rank a Brand onder 58 schoenmerken. Uit eerder onderzoek van een jaar geleden bleek al dat schoenmerken weinig communiceren over duurzaamheid. De leerindustrie is door het gebruik van chemicaliën een van de meest vervuilende sectoren ter wereld.

Op de goede weg

Gelukkig is er ook goed nieuws te melden op dit gebied: sommige merken zijn wel degelijk op de goede weg. Op de website van Rank a Brand kun je van ieder merk bekijken hoe duurzaam het merk is. Hier valt bijvoorbeeld te zien dat schoenmerk Manfield een D-label krijgt toegewezen. Dit lijkt laag, maar bij Manfield zijn er al verschillende positieve punten te zien: zo maakt het bedrijf gebruik van groene stroom en heeft het een redelijk beleid voor arbeidsomstandigheden. Manfield, bekend van haar herenschoenen en onderdeel van Macintosh Retail Group, werkt aan een veelbelovend programma om de schoenproductie milieuvriendelijker te maken.

Kinderarbeid

Welke-schoenenbedrijven-scoren-tegen-kinderarbeid_large-roundedOok op het gebied van kinderarbeid zijn er verbeteringen aan te wijzen in de schoenindustrie. Dat blijkt uit onderzoek van Stop Kinderarbeid. 17 van de 28 onderzochte bedrijven krijgen hier de totaalscore ‘goed’. Een flinke groei ten opzichte van vorig jaar, toen slechts tien bedrijven ‘goed’ waren. Onder de ‘goed’ scorende bedrijven vind je onder andere Macintosh (Dolcis, Invito, Manfield, Scapino).

Hoewel er dus nog het een en ander te verbeteren valt in de schoenenbranche, zijn schoenenproducenten al op de goede weg naar een betere wereld voor hun werknemers.

Tags: , , , ,

Reacties zijn gesloten.