Groener rijden door mobiliteitsbudget

groene_mobiliteitGroener rijden en nog geld besparen ook. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het kan echt. Het zogenaamde mobiliteitsbudget stimuleert leaserijders minder kilometers te maken en een zuinigere auto te rijden. Dit is dus niet alleen goed voor het milieu, maar drukt ook nog eens de kosten.

Mobiliteit is door het grote gebruik van leaseauto’s een flinke bron van milieuvervuiling en bovendien voor een gemiddeld bedrijf de op twee na grootste kostenpost. Het is dan ook niet verrassend dat veel bedrijven manieren zoeken om hierin te verbeteren. Om flinke besparingen op deze kosten te realiseren, is een groene manier ontwikkeld om leaserijders bewuster om te laten gaan met het gebruik van hun auto. Buiten dat bedrijven tot 20 procent kunnen besparen op de kosten, zorgt het ook voor bewuster gedrag bij de werknemer. Waar nu de bedrijven zorgen voor de leaseconstructie, zal bij een budget de werknemer actief betrokken worden bij de inzet van middelen. Er zal meer gebruik worden gemaakt van andere vervoersmiddelen, zoals de fiets of het openbaar vervoer. Hiermee dragen de bedrijven direct ook bij aan een beter milieu, de werknemers zorgen bijvoorbeeld voor minder CO2-uitstoot. Het geld dat een werknemer bespaart kan hij besteden aan vervoer voor privégebruik. In de praktijk komt het echter vaker voor dat het resterende budget wordt verdeeld tussen werkgever en werknemer via een vooraf bepaalde verdeelsleutel. Zo spaar je dus als werknemer en werkgever het milieu, en het levert ook nog extra geld op.

Bij een mobiliteitsbudget wordt het normaal leasecontract met een werknemer ingeruild voor een overeenkomst waarbij werknemers individueel budgetrechten krijgen. Hierdoor kijkt de werknemer vaker welk vervoermiddel geschikt is en zal hij minder snel de auto pakken. Zo’n budget is geschikt voor alle werknemers, maar bij leaserijders kan er het meeste op worden bespaard.

Tags: , ,

Reacties zijn gesloten.