Hennepteelt voor een beter milieu

wageningen-urToen Wageningen UR in 2009 begon met de teelt van hennep in Flevoland keken veel mensen raar op. De teelt van wietplanten op grote schaal is in Nederland immers verboden, dus waarom werd er ineens een groot hennepveld aangelegd?

Duurzame vezels

Het antwoord is echter eenvoudig gegeven. De vezels van hennepplanten kunnen namelijk worden gebruikt ter vervanging van katoen en juist bij de teelt van katoen worden veel pesticiden gebruikt. Bij de teelt van hennepplanten zijn geen pesticiden of insecticiden benodigd, waardoor het milieu wordt gespaard. De planten hebben bovendien minder water nodig en kunnen in veel meer gebieden worden verbouwd.

Een nieuw ras

hennepvezels

Boven: hennepvezels

Wageningen UR heeft bij de ontwikkeling van het nieuwe ras voor een efficiënt soort hennep gekozen waarbij de planten een zo laag mogelijk THC-gehalte ontwikkelen. Het THC-gehalte van de planten ligt daardoor onder de 0,2 procent en dus zijn de planten alleen bruikbaar voor de vezels en niet voor het verbouwen van marihuana of wiet, waarmee zij zich sterk onderscheiden van de grote zadenhuizen in Europa.

Het proefveld lijkt inmiddels zijn vruchten af te werpen want Wageningen UR heeft een nieuw ras van de hennepplant weten te ontwikkelen waarbij het aantal vrouwelijke planten fors is toegenomen. Hennep kent mannelijke en vrouwelijke planten, maar vrouwelijke planten hebben doorgaans een hogere kwaliteit en een hogere opbrengst. Het is dus voordeliger om meer vrouwelijke planten te hebben.

Tags: , , ,

Reacties zijn gesloten.