Het WK 2014 in Brazilië is groen als gras

We kunnen niet ontkennen dat er in aanloop naar het WK voetbal in Brazilië van deze zomer de nodige problemen zijn geweest. Het hele project bleek wellicht groter dan de Braziliaanse regering had ingeschat, met tot gevolg dat veel zaken op het laatste moment nog snel afgemaakt moeten worden. Dat leidde regelmatig tot gevaarlijke situaties voor de werknemers, waarbij er zelf enkele doden zijn gevallen. Hoewel dat natuurlijk zaken zijn die zeker aandacht verdienen, kijken we daarnaast graag ook naar de punten waarop het WK wél scoort. De mate waarin de nieuwe stadions zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid is daar een mooi voorbeeld van.

 

Slimme snufjes en moderne materialen

Wie de stadions eens wat beter bekijkt, ziet al snel dat er bij het ontwerpen van elk klein detail rekening is gehouden met het milieu en de omgeving. Zo is de opening aan de bovenzijde van veel stadions precies zo ontworpen dat de luchtstromen het best functioneren als natuurlijk airconditioning. Sommige daken zijn daarnaast voorzien van zonnepanelen en efficiënte waterafvoersystemen, waarmee de toiletten worden doorgespoeld en het veld geïrrigeerd. Ook de materialen waarmee de stadions zijn gebouwd bestaan zoveel mogelijk uit gerecyclede grondstoffen.

Prestigieuze duurzaamheidscertificaten

green_seal Die groene ambities zijn ondertussen beloond met verschillende certificaten die garant staan voor duurzame bouw. Zo ontvingen alle twaalf nieuwe voetbalstadions een Green Seal certificaat, dat wereldwijd geldt als een waardevol kenmerk. Twee van de stadions werden zelfs beloond met het LEED certificaat, wat op het gebied van duurzaamheid als de hoogst haalbare erkenning geld. Een van die twee stadions is de in Salvador gelegen Arena Fonte Nova. Nederland zal hier op 13 juni zijn eerste wedstrijd spelen, met als tegenstander regerend wereldkampioen Spanje.

Reacties zijn gesloten.