Noordelijke provincies koploper zonne-energie

De regio’s Noord-Holland en West-Friesland zijn in ons land koploper als het gaat om zonne-energie. Dit blijkt uit recente cijfers van kout.nl. De zuidelijke gemeentes lopen achter. Een van de belangrijkste oorzaken blijken het beleid van de gemeente en de gedachte over zonne-energie van consumenten.

Hollandse kroon nummer 1

Op nummer 1 staat Hollandse Kroon waar gemiddeld 171 Wattpiek per inwoner wordt opgewekt, gevolgd door Texel, Opmeer en Drechterland. Toch worden de Nood-Hollandse gemeentes bijna ingehaald door de West-Friese. Daar wekken ze procentueel 71 procent meer zonne-energie op ten opzichte van drie jaar geleden. In de Kop van Noord-Holland is dat ‘slechts’ 52 procent ten opzichte van 2012.

Waarom blijven de Zuidelijke gemeentes achter

Toch blijven de zuidelijke gemeentes nog achter. Reden daarvoor is wellicht dat het daar nog minder leeft, ondanks vele duurzaamheidsprogramma’s en milieubeleidsplannen. In Naarden wordt bijvoorbeeld maar een magere 16,6 Wattpiek per inwoner geproduceerd. Ook spelen woningwaardes een rol. Als die wordt afgezet tegen het vermogen per inwoner, is er een duidelijke neergaande curve zichtbaar. Financiële voordelen bij zonnepanelen zullen bijvoorbeeld veel minder een rol spelen als de eigenaar van de woning al een goedgevulde portemonnee heeft.

Plafond en groei

Volgens Krouten.nl lijk het erop dat er in de Noordelijke provincies langzaamaan een plafond wordt bereikt gezien de gestage groei van de afgelopen drie jaar. De zuidelijke gemeentes kunnen daarentegen nog een grote groei creëren door er vanuit gemeentelijk beleid meer focus te leggen op het onderwerp en inwoners te wijzen op de voordelen. Niet alleen op de voordelen voor het milieu, maar juist de voordelen voor de inwoners zelf.

In onderstaande afbeelding is een een kaartje te zien waar de energieopwekking per noordelijke regio in kleur is weergegeven

kaartje zonne-energie

 

 

 

 

 

Tags: , , ,

Reacties zijn gesloten.