Recyclen, downcyclen: Afval bestaat niet

In de Congo is er een wrede oorlog gaande over de winning van Coltran, de zeldzame grondstof die gebruikt wordt voor laptops en mobiele telefoons, en aan de andere kant van de wereld gooien we deze prima werkende apparaten gewoon weg omdat er toevallig alweer een nieuwere versie op de markt is. Deze ‘consumer state of mind’, heeft ons in de loop van de jaren twee dingen opgeleverd; uitgeputte grondstoffen en een hele grote berg afval en vervuiling. Je hoeft geen milieudeskundige te zijn om in te zien dat het slechts een kwestie van tijd is totdat de koek op is, maar het kan ook anders.

plastic-recyclen-cycle

Het idee dat we grondstoffen terug kunnen winnen uit ons afval is niets nieuws. Al jaren sorteren we braaf ons glas, papier en groenafval. Maar sinds een paar jaar zijn gemeentes ook verplicht plastic te scheiden van het restafval. Plastic wordt onder ander gemaakt van aardolie, een eindige grondstof, maar is zeer geschikt om te recyclen. Van je oude plastic verpakkingen, kunnen opbergbakken, buizen, bermpaaltjes en zelfs kleding gemaakt worden. 27 PET flessen zijn goed voor een nieuwe fleece-trui. Ter vergelijking: dit zijn dan niet de kwaliteit fleece-truien zoals we die kennen van een Bever Outdoor, maar toch is het een goed initiatief dat verder kan worden ontwikkelt.

Dat afval eigenlijk helemaal niet meer zou hoeven bestaan laten de Zweden ons zien. Met hun Waste-to-Energy programma, waarbij ze afval omzetten in elektriciteit, hebben zij zelfs een afval tekort! Zij halen extra afval uit andere landen en krijgen daar nog voor betaald ook.

waste-to-energy

Elektriciteit opwekken uit afval is minder belastend voor het milieu dan wanneer je fossiele brandstoffen zoals kolen gebruikt, maar is niet uitstoot vrij. Het succes van de afvalverbranding in Zweden belemmert tevens de ontwikkeling van echte groene stroom uit zonne,- of windenergie.
Een ander probleem met het omzetten van afval in elektriciteit, maar ook met het recyclen van plastic, is dat het maar eenmalig gedaan kan worden. Wanneer je plastic recyclet krijg je een lagere kwaliteit plastic terug en ben je dus eigenlijk aan het downcyclen.

In een ideale situatie zou recyclen ook daadwerkelijk een ‘cycle’ moeten zijn, waarbij je grondstoffen eindeloos opnieuw zou kunnen gebruiken. Dit is het idee achter het concept cradle to cradle, waarbij dingen zo ontworpen en geproduceerd worden dat ze na gebruik weer helemaal terug gebracht kunnen worden naar de oorspronkelijke grondstoffen aan het begin van de kringloop. Ben je benieuwd hoe dit werkt, bekijk dan het filmpje hieronder.

Tags: , , ,

Reacties zijn gesloten.