Trein steeds populairder in Nederland

via: treinenned.loggy.n

via: treinenned.loggy.nl

Bijna de helft van de Nederlanders kiest voor reizen met de trein als zij een stedentrip in eigen land boeken. De belangrijkste redenen daarvoor zijn het vermijden van hoge parkeerkosten en het weekendje ontspannen en duurzaam beginnen. In 2009 koos slechts 19 procent nog voor de trein bij een weekend weg in Nederland, maar in 2012 groeide dit aantal al naar 30 procent en in 2013 koos zelfs 43 procent voor de trein. Dit blijkt uit de cijfers van weekendjeweg.nl. Populaire bestemmingen met de trein zijn Maastricht, Den Haag/Scheveningen, Rotterdam, Groningen en Utrecht.

Nederlanders zitten ook in vergelijking met andere Europeanen, vaak en lang in de trein: in 2012 gemiddeld 21 ritten en legden we een afstand van 1024 kilometer af. Dat is goed voor een achtste plek qua aantal ritten en qua afstand zelfs een zesde plaats. Dat is een goed resultaat vergeleken met Frankrijk en Duitsland waar een veel grotere afstand met een binnenlandse trein afgelegd kan worden.  Het onderzoek werd eerder uitgevoerd in 2010 en 2011, maar toen bleef Nederland steken op een gemiddelde van 19 treinritten. Het treinverkeer is in ons land de afgelopen jaren dus fors toegenomen.

Een verklaring voor het feit dat Nederlanders steeds vaker met de trein reizen, kan zijn dat mensen de files en hoge parkeerkosten willen vermijden en dat werkgevers het reizen met het openbaar vervoer aantrekkelijker maken. Een ander belangrijk voordeel van de trein is, dat een treinreis gemiddeld 75 procent schoner is dan het reizen met een gemiddelde auto.

Tags: , ,

Abonneer

Abonneer op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van updates

Reacties zijn gesloten.