Vlees: noodzaak of luxe?

media_xll_1467715Nederlanders eten steeds minder vlees, zo berichtte het AD onlangs. Het lijkt erop dat er, met name door negatieve berichtgeving over goedkoop vlees uit de supermarkt, een trend gaande is waarbij kwantiteit verruild wordt voor kwaliteit. Vleeseters gaan voor minder en duurder vlees, het aantal vegetariërs groeit. Niet zo gek met zoveel betaalbare en lekkere alternatieven voorhanden.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat met name dierlijke vleesvervangers als vis, eieren en kaas sterk in trek zijn. Minder populair zijn plantaardige producten als kant-en-klare vleesvervangers, peulvruchten en noten. Met name voedsel uit deze twee laatste categorieën is erg gezond én goed voor het milieu, maar wordt nog vaak als ‘hippievoedsel’ bestempeld. Ook zijn er weinig recepten beschikbaar, hoewel zowel noten als peulvruchten het goed doen in een salade.

De overtuiging dat we door vleesvervangers te weinig eiwitten binnen zouden krijgen, is onzin, volgens de website van Milieu Centraal: “Gemiddeld bevat de voeding van Nederlanders meer eiwit dan we nodig hebben. Af en toe geen vlees, of minder vlees eten, kan dus prima. En het milieu gaat daar flink van op vooruit.”

Tags: ,

Abonneer

Abonneer op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van updates

Reacties zijn gesloten.