VS draait in 2050 voor 80% op groene stroom

Tenminste, als we een interessant artikel op de opiniewebsite The Huffington Post mogen geloven. Doorgaans lopen we in Europa wat betreft groene ambities wel wat voor op het land van SUV’s, huizen vol airco’s en een flinke eigen olievoorraad. Maar het is fascinerend om te lezen hoe ook in Amerika het belang van een groenere energievoorziening steeds meer wordt ingezien. En zoals dat gaat in Amerika, gaat dat gelijk ook gepaard met flinke voornemens. Geen half werk, maar binnen 25 jaar mikken op een bijna volledige groene energieproductie.

Verdeling van duurzame energie in de Verenigde Staten. Bron: NREL

Verdeling van duurzame energie in de Verenigde Staten. Bron: NREL

Alle signalen wijzen erop

Om die claim te ondersteunen wijst het stuk op allerlei signalen die nu al in Amerika zichtbaar zijn. Zo is op dit moment alleen in Californië al 20% van alle stroom die verbruikt wordt van een groene oorsprong. In de buurt van Los Angeles wordt nu zelfs al gewerkt aan een windmolenpark waarmee maar liefst 1,2 miljoen huishoudens van stroom kunnen worden voorzien. Ook in Texas wordt flink in windenergie geïnvesteerd, wat opmerkelijk genoeg altijd juist dé oliestaat van Amerika was. Zelfs in New York weet men op slimme manieren nog wind te vangen, bijvoorbeeld door windmolens bovenop wolkenkrabbers te plaatsen.

windturbines-new-york

Onafhankelijke energievoorziening

Hoewel het milieu natuurlijk een belangrijke factor is die meespeelt in deze ontwikkeling, staat ook het idee van meer onafhankelijkheid de Amerikanen wel aan. Dit werd pijnlijk duidelijk toen grote delen van New York na de orkaan Sandy zonder stroom zaten. Traditionele energiecentrales deden er te lang over om weer energie te kunnen leveren. Alternatieve energiebronnen worden kleinschaliger verdeeld en kunnen dergelijke klappen zo flexibeler opvangen.

Tags: , ,

Reacties zijn gesloten.