Skip to content

7 duurzaam leven tips

Duurzamer leven is steeds meer populair aan het worden, omdat het goed voor de mens en het milieu is. Voor wie bewuster wilt gaan leven staat het internet vol met filmpjes en adviezen. In dit artikel geven wij jou 7 algemene tips mee om duurzamer te gaan leven.

Tip 1: Eet minder vlees

De veehouderij heeft duidelijk veel impact op het milieu. Deze industrie stoot jaarlijks 14,5% van alle broeikasgassen uit! Daarnaast moet het veevoer ergens vandaan komen. Om de dieren te voorzien van eten en drinken worden er jaarlijks veel bossen gekapt en verbruikt de veehouderij ontzettend veel water.

Genoeg redenen om op z’n minst deels vegetarisch te worden. Oftewel minder vlees te eten. Je kunt je eetgedrag veranderen door bijvoorbeeld de helft van de week vegetarisch te eten. Al eet je één of twee dagen in de week minder vlees, dan draag ze zelf ook een steentje bij! Eet in de plaats veel meer groente wat extra gezond is.

duurzame energie

Tip 2: Laat de auto staan

Deze tip geldt niet alleen voor autobezitters, maar in het algemeen een tip wat je bewuster maakt over de uitstoot. Heb je een auto, laat die dan vaker staan en ga fietsen. Is de plek waar je moet zijn niet op loop- of fietsafstand, ga dan met de trein. De treinen in Nederland rijden op groene stroom! Daarnaast ambieert NS om in het jaar 2020 volledig klimaatneutraal te gaan opereren.

Wil je meer duurzaamheid stoppen in je leefstijl, dan kun je er ook voor kiezen om voor het wegdoen van je auto. Heb je je auto echt nodig, dan kun je voor een zuinige auto gaan. Of kies voor een elektrische auto; er komen steeds meer modellen op de markt. Denk aan de Tesla model X of de KIA e-Niro. Of gebruik je de auto af en toe, dan kun je ook kiezen voor een leenauto.

Tip 3: Zet de verwarming een graadje lager

Deze tip is ook nog eens goed voor je portemonnee. Door je kachel dagelijks één of twee graden lager te zetten zorg je ervoor dat je minder hoeft te stoken. Dat is goed voor het milieu en het resultaat is ook te zien op je energierekening.

Tip 4: Ga voor energiezuinige verlichting

Verlichting is niet meer weg te denken uit ons leven. We gebruiken het best vaak en daarom kun je hierop besparen voor een beter leven voor mens en milieu. Wie voor duurzaamheid gaat kiest voor energiezuinige lampen. Deze lampen geven hetzelfde licht terwijl ze minder energie gebruiken. Daarnaast gaan deze lampen ook langer mee ten opzichte van andere lampen. Bij de aanschaf zijn ze misschien iets duurder, maar dat geld haal je er zo uit.

gerecycled karton

Tip 5: Ga minder shoppen

Deze tip hoort in het rijtje, omdat we anders over kleding zijn gaan denken. Vroeger hadden we maar een aantal kledingstukken. Meestal ging men voor kleding in de winter en in de zomer. Die kleding werd dan ook gedragen totdat het niet meer te dragen viel. Tegenwoordig is ons beeld veranderd over kleding. We denken meer in modecultuur.

De meeste winkels hanteren 4 seizoenen om kleding in hun winkels te hangen. Dat houdt in dat er per kwartaal weer een totaal nieuwe kledingmode in de winkel hangt. Sommige winkels gaan een stapje verder en hangen per 2 weken nieuwe items erbij. Voor de consument voelt het alsof die weer een stapje verder moet om in de mode te blijven.

De functie van kleding is dus veranderd van ‘nodig’ naar ‘willen’. We hebben in de meeste gevallen kleding zat, maar willen steeds meer omdat er ook steeds meer aangeboden wordt. In de meeste gevallen trekken we een winterseizoen kleding een nieuwe jaar winter niet meer aan! De kledingindustrie kan daarom na de olie-industrie de meest vervuilende industrie zijn.

Wil je duurzamer gaan leven kies dan voor duurzame producten die lang meegaan. Daarnaast zou je het knopje van ‘willen kopen’ om moeten kunnen zetten en de functie van kleding opnieuw herdefiniëren. Kleding is bedoeld om ons te bedekken en te beschermen tegen de weersomstandigheden. Er zijn veel winkels die ook een duurzame lijn ontwikkelen. Soms kosten de producten van deze lijn meer, maar je doet er dan ook langer mee.

Tip 6: Ga over op groene stroom of kies voor zonnepanelen

Het kan zo zijn dat je nog thuis woont en deze tip niet voor jou geldt. Niks mis mee om er alvast iets over te lezen. Groene stroom is beter voor het milieu. Woon je op jezelf dan kun je ook zonnepanelen overwegen. Bij steeds meer mensen zie je zonnepanelen op hun dak zitten. Niet voor niets, want je bespaart een heleboel, terwijl het ook nog eens goed is voor het milieu!

zonnepanelen

Tip 7: Consuminderen

Deze tip kon niet ontbreken. We leven in een consumptiemaatschappij. We hebben het idee dat het consumeren ons gelukkiger maakt. Niets is minder waar. Onderzoeken laten juist het tegenovergestelde zien. Juist doordat we de markt willen bijbenen schieten we in de stress. We willen en willen, maar er komt geen einde.

Als je een telefoon koopt en vol trots aan je vrienden en kennissen laat zien is er binnen een jaar weer een nieuwere op de markt. Ons gevoel van voltooien eindigt niet waardoor we nog meer en nog meer kopen. Daarom zijn er mensen je voor die er juist voor kiezen om te consuminderen. Dat doen ze in de naam van duurzaamheid. Gaan voor dingen wat je echt nodig hebt, want tenslotte ‘less is more’. Deze mensen volgen de levensstijl minimalisme. Op internet kun je hier veel over zien en lezen.