Skip to content

Waarom ook jij voor een schuifpui moet gaan

Wil je je tuin meer betrekken bij je woning zodat je hier het hele jaar door van kunt genieten? Dan kan een schuifpui een optie zijn. Deze glazen deur die je openschuift geeft je het hele jaar door zicht op je tuin vanuit je woongedeelte. Daarnaast zet je deze deur makkelijk open waardoor je snel van buiten naar binnen kunt lopen. Heb je kinderen, dan hebben deze direct toegang tot de tuin en als je even buiten wilt zitten met een kopje koffie loop je gemakkelijk door de schuifpui naar buiten. Naast al deze voordelen zal je ook waarde aan je woning toevoegen als je een schuifpui laat plaatsen. Hier lees je over de kosten die je betaalt voor een nieuwe schuifpui en de vele mogelijkheden die je hebt (of kijk ook op deze site voor meer info over schuifpuien).

jaloezie voor schuifpui

De kosten en factoren die deze beïnvloeden

De prijs die je betaalt voor je schuifpui is natuurlijk volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Ten eerste zijn er de afmetingen, ten tweede de materialen, ten derde het model en ten vierde heb je de mogelijkheid allerlei extra opties toe te laten voegen. Het onderstaande overzicht geeft je een idee van de kosten waarmee je te maken kunt krijgen wanneer je een schuifpui gaat kopen. Deze worden gepresenteerd per materiaalsoort en inclusief btw. De kosten voor het inmeten en het plaatsen worden apart gegeven.

Soort schuifpui/dienst Prijs hout Prijs kunststof Prijs aluminium
2-delig Vanaf €1000 per pui Vanaf €750 per pui Vanaf €1800 per pui
3-delig Vanaf €1500 per pui Vanaf €2600 per pui Vanaf €3300 per pui
4-delig Vanaf €2000 per pui Vanaf €4500 per pui Vanaf €4800 per pui
Schuifpui inmeten €100 – €150 per pui
Montagekosten €750 – €4500 per pui
  • De afmetingen: voor een grotere schuifpui betaal je meer dan voor een kleiner exemplaar. Uiteraard is het erg mooi als je schuifpui grote glaspartijen heeft waarmee je zoveel mogelijk van je uitzicht profiteert. Niet alleen de schuifpui is duurder wanneer deze groter is, maar de installatie ervan logischerwijs ook. Voor een grote kunststof schuifpui kunnen de kosten gemakkelijk oplopen tot €9000, wat geen kleine investering is.
  • Het model: je kunt kiezen voor verschillende soorten schuifpui modellen. Vaak heb je de keuze tussen hefschuifpuien en schuifpuien met een draai/kiep systeem. Hefschuifpuien zijn duurder. De keuze die je maakt heeft voornamelijk te maken met wat je het mooiste vindt.
  • Extra opties: je kunt besluiten je schuifpui te laten uitrusten met een groot aantal extra opties, zoals zonwering, speciaal glas, een insectenhor of een bepaalde kleur en uitvoering. Deze extra opties maken je het leven makkelijker, maar zullen de prijs uiteraard doen stijgen. Ook een glaszetter kan je hier overigens bij helpen.
  • Het materiaal: de meest gangbare materialen voor schuifpuien zijn kunststof, hout en aluminium. Aluminium is het duurste en hout vaak het goedkoopste.

glaswerk close-up

De verschillende soorten schuifpui

Er bestaan dus eigenlijk twee gangbare modellen voor schuifpuien en deze zijn gebaseerd op de manier waarop de schuifdeur opengaat. Deze schuifdeuren worden gecombineerd met één, twee of drie vaste ramen. Het verschil tussen een hefschuifpui en een draai/kiep schuifpui wordt hier verder toegelicht.

  • Hefschuifpui: een hefschuifpui bevindt zich enigszins in de grond wanneer deze is gesloten. Dit is erg inbraakveilig en esthetisch ook mooi. De schuifpui wordt geopend door een hefmechanisme die deze eerst uit de grond tilt en vervolgens opzijschuift. Staat de pui open, dan is er dus geen drempel te zien waardoor je niet kunt struikelen als je naar buiten of naar binnen loopt.
  • Draai/kiep schuifpui: een draai/kiep schuifpui wordt geopend door deze simpelweg een bepaalde richting op te schuiven. Om de veiligheid te vergroten zal deze wel een drempel bevatten waar je dus overheen moet stappen als je naar buiten gaat. Een draai/kiep schuifpui is goedkoper en beter geschikt voor kleinere modellen. Daarnaast kan een draai/kiep schuifpui ook gekanteld opengezet worden waardoor je je woning beter kunt ventileren.

Het materiaal

Over het algemeen heb je dus de keuze uit drie materiaalsoorten wanneer je de schuiflui uitkiest. Deze hebben allen hun eigen voor- en nadelen, maar het is wel belangrijk dat je het materiaal zorgvuldig uitzoekt. De keuze die je maakt heeft invloed op de prijs, de levensduur, de mate van onderhoud dat nodig is en natuurlijk ook het uiterlijk van de schuifpui.

  • Hout: hout is een populair materiaal voor schuifpuien omdat het relatief goedkoop is vergeleken met de andere opties. Ook heeft het een warme uitstraling die eigenlijk door geen ander materiaal te evenaren is. Een houten schuifpui past erg goed in een landelijke of traditionele woning, maar minder goed in nieuwbouw. Het grote nadeel van hout is dat je het regelmatig moet onderhouden en dat vooral de delen die zich buiten bevinden elke 3 tot 5 jaar moeten worden geschuurd, gerepareerd en geverfd.
  • Kunststof: als je niet te veel wilt betalen en ook een onderhoudsarm materiaal zoekt, dan kan kunststof een optie zijn. Kunststof isoleert goed, is veelzijdig, gaat lang mee, is duurzaam en hoeft alleen af en toe even schoongemaakt te worden. Het nadeel van kunststof is voor veel mensen dat het uitstraling mist, maar tegenwoordig kun je kunststof krijgen in verscheidene uitvoeringen waardoor het plasticachtige imago verdwijnt.
  • Aluminium: aluminium is het duurste materiaal, maar wat betreft schuifpuien echt ideaal. Het is namelijk licht en sterk wat betekent dat je met een klein frame grote raampartijen kunt dragen. Je schuifpui zal je dus van een maximaal uitzicht kunnen voorzien als je voor aluminium kiest en zal veel minder aanwezig zijn in je interieur. Daarnaast is aluminium ook onderhoudsarm en heeft het een erg mooi uiterlijk. Het is uitermate geschikt voor woningen met een industrieel of modern interieur.

De montage; zelf doen of uitbesteden

Zoals je in bovenstaande tabel hebt kunnen zien neemt de montage nogal wat kosten in beslag. Deze kun je besparen door de schuifpui zelf te installeren. Dit is echter geen klus voor angsthazen en ook niet voor personen met gemiddelde of geen kluservaring. Het installeren van een schuifpui heeft zeker bouwtechnische kennis nodig omdat je gaat werken in een draagmuur. Ook is het een specialistische klus want de schuifpui moet precies worden ingepast, moet goed lopen en mag natuurlijk nergens vocht of lucht doorlaten. Het installeren van een schuifpui is dus een klus die je beter overlaat aan de professionals.