Skip to content

Hoe krijg jij zonnepanelen op het dak?

Wat is er nu fijner dan zonnepanelen op het dak? Je weet dan dat je niet meer afhankelijk bent van een energiebedrijf voor stroom. Kijk naar de opties om de juiste zonnepanelen te kiezen, de beste plek op het dak en natuurlijk de beste richting waarnaartoe de zonnepanelen gericht zullen worden.

Manieren

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen op het dak te krijgen. Zonnepanelen voor een plat dak worden natuurlijk anders gemonteerd dan zonnepanelen welke op een schuin of hellend dak geplaatst moeten worden. Door de mogelijkheden te bekijken is het ook snel mogelijk om in te schatten hoe het rendement zal zijn en hoeveel energiekosten je kunt gaan besparen. Dan weet je dus de terugverdientijd en of het voor jou ook interessant is om zonnepanelen te nemen.

Zo zijn er ook regelingen zoals de BTW-regeling.

zonnepanelen installatie door 3 man

Groene stroom

Als het over groene stroom gaat, dan is niet alles wat je er van zou verwachten. Je kunt zelf wel bijdragen aan vergroening van de energieproductie door te kiezen voor zonnepanelen. Doordat je weet dat je zelf de energie opwekt, weet je ook hoe dat wordt gedaan en draag je je steentje bij aan het milieu. Het is goed om die keuze nu te maken en te ontdekken wat het voor jou kost om zonnepanelen te laten installeren. Je kunt misschien wel voor 100% groene stroom kiezen, dit kan niet altijd. Maar als er bij jou de optie is voor zonnepanelen, dan is het goed om daar eens goed naar te kijken. Bekijk om te beginnen je huidige energieverbruik eens goed. Aan de hand daarvan kun je zien hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wat daarvan de kosten zijn.

Heb je batterijen voor zonnepanelen voor nodig?

Met zonnepanelen kun je een groot gedeelte van de elektriciteitsbehoefte van je huishouden dekken. Maar op bewolkte, donkere dagen in de winter of midden in de nacht is de hoeveelheid energie die de panelen opwekken uit zonlicht vrijwel nihil. Om ook op die momenten te kunnen profiteren van zonne-energie, moet je gebruik maken van eerder opgewekte stroom die opgeslagen wordt. Met batterijen voor zonnepanelen wordt dat mogelijk gemaakt. Het overschot aan energie zelf opgebruiken is nu nog niet nodig, vanwege de salderingsregel, die bepaalt dat je een vergoeding krijgt voor het overschot aan stroom die je afgeeft aan het stroomnetwerk. Er is echter sprake van dat deze regel op de schop gaat, waardoor het een stuk aantrekkelijker zou worden om je eigen energie op te slaan.

Dunne film zonnepanelen

Het is goed om te ontdekken welke verschillende soorten zonnepanelen er zijn. De dunne films zonnepanelen zijn een van de soorten waar je voor kunt kiezen.

Hoewel de zonnepanelen met een dunne film goedkoper zijn is het rendement van licht naar stroom een stuk lager dan de twee andere bovengenoemde varianten. Als je dus weinig dakoppervlakte hebt is het beter om niet voor deze maar een van de andere twee soorten zonnepanelen te kiezen. Zie ook deze video: