Skip to content

Duurzame koffiemachines

Veel mensen houden erg veel van koffie drinken. Bovenal moet koffie lekker zijn en zorgen dat we dagelijks, of hoe vaak we dan ook koffie drinken, ons cafeïne shot binnen kunnen krijgen. Veel mensen willen echter meer. Ze willen betrokkenheid bij het milieu, op de manier van koffie drinken. Dat houdt in dat men duurzaam koffie wil zetten en biologische koffiebonen wil gebruiken. Maar hoe weet je of een koffiemachine duurzaam is? Wat is een duurzame koffiemachine precies?

Let op het energieverbruik

Koffiemachines hebben energie nodig om de koffie te balen en koffie te kunnen zetten. De hoeveelheid energie die benodigd is om koffie te malen en koffie te zetten heeft invloed op het duurzame karakter. Hoe minder energie er wordt verbruikt, hoe beter uiteraard.

Koffiemachines kunnen veel comfort bieden door bijvoorbeeld altijd te zorgen dat het water verwarmd wordt, maar je kunt ook voor het milieu kiezen en gewoon even wachten tot het water is opgewarmd. Die keuzes kunnen een koffiemachine al dan niet duurzaam maken.

Let op het waterverbruik

Zonder water wordt het zetten van koffie een lastige klus. Zonder water immers geen koffie, zo simpel is het. Het scheelt echter per koffiemachine hoeveel water er nodig is om koffie te zetten. Sommige koffiemachines zijn direct aangesloten op de waterleiding waardoor er geen water verloren gaat doordat het zich bijvoorbeeld te lang in het waterreservoir bevindt. Door dus te kiezen voor een koffiemachine met een directe aansluiting op de waterleiding, bent u meer duurzaam bezig dan wanneer u kiest voor een koffiemachine met een reservoir. Wel dienen we hierbij op te merken dat het duurzame effect uiteraard nihil is.

Meer duurzame verpakkingen voor cups en bonen

Cups en verpakkingen voor bonen bevatten vaak veel niet-duurzame materialen. Zo zijn de bekende koffie cups gemaakt van plastic maar kan er uit één verpakking slechts één kop koffie worden gezet, waarna de cup weggegooid wordt. Het moge duidelijk zijn dat dit alles behalve duurzaam is.