Skip to content

Bestaat er duurzame zonnecrème?

Jazeker. Je kunt steeds meer duurzame zonnebrand in de schappen vinden. Waarom? Omdat de huidige zonnebrand schadelijk zijn voor het milieu. In deze zonnebrand zitten chemicaliën die giftig zijn voor vissen en plankton vernietigen. Ook is geconstateerd dat het koraal in de zee af laat sterven.

Natuurlijke zonnebrand

De natuurlijke zonnebrandcrème is goed voor de huid, maar ook voor het milieu. Je smeert namelijk zonnebrand van natuurlijke producten op je huid. Door te kiezen voor zonnebrandcrème van natuurlijke ingrediënten ben je ook nog eens goed voor de zee.

strand

Jaarlijks 14.000 ton zonnecrème in de oceanen

Zonnebrandcrèmes zijn milieuvervuilend door ingrediënten die moeilijk afbreekbaar zijn. Jaarlijks komen er namelijk 14.000 ton zonnebrandcrème terecht in de oceanen en dat is niet goed. In normale zonnebrandcrème die overal te koop is zitten microplastics. Deze zijn een groot probleem voor de oceanen. Tevens de ingrediënten octinoxaat en oxybenzone zijn chemische stoffen die net zo slecht zijn als microplastic voor onze oceanen.

Ga voor natuurlijke en plasticvrije zonnebrandcrèmes

Wie goed voor haar huid en het milieu wil zijn kan kiezen voor zonnebrandcrèmes op basis van natuurlijke ingrediënten. Wat je vooral niet moet lezen op de verpakking zijn de ingrediënten zinkoxide en titaniumdioxide.

Er zijn verschillende merken op de markt die deze ingrediënten niet hebben, maar hebben wel gewoon andere chemische stoffen in hun producten. Dat maakt dat die chemische stoffen niet biologisch afbreekbaar zijn en dus niet 100% milieuvriendelijk zijn.

tarwe

Het streven om 100% milieuvriendelijk zonnebrandcrème is dus een uitdaging. Zover bekend is er nog geen zonnebrand op de markt die voor 100% duurzaamheid zorgt. Echter is de filosofie achter deze zoektocht belangrijker dan het resultaat. Wanneer je goed voor je huid wilt zorgen en ook nog eens denkt aan het milieu; de oceaan vol met vissen en koralen, dan kun je sowieso beter kiezen voor wat er wel op de markt is aan duurzame zonnebrandcrème.

Natuurlijke oliën als zonnebrandcrème

Wist je ook dat je natuurlijke oliën kunt inzetten als zonnebrandcrème? Natuurlijke oliën bevatten namelijk van nature al een SPF.

Het is wel aan te raden om niet met alleen door een natuurlijk olie gesmeerde huid onder de felle zon te liggen. Ga voor extra bescherming en gebruik deze natuurlijke oliën alleen als je eerst onder de zon hebt gelegen met natuurlijke zonnebrandcrèmes. Ook vraagt een hele lichte huid om een hele goede bescherming, dus ga voorzichtig om met natuurlijke oliën.

zaadjes

Hieronder lees je de SPF waarde van natuurlijke oliën:

 • Wortelzaadolie: SPF 38-40
 • Kokosolie: SPF 2-8
 • Olijfolie: SPF 2-8
 • Sesamolie: SPF 3-6
 • Frambozenzaad olie: SPF 28-50
 • Jojoba-olie: SPF 4
 • Avocado-olie: SPF 4-15
 • Tarwekiem-olie: SPF 20
 • Macadamia-olie: SPF 6
 • Amandelolie: SPF 5
 • Sheaboter: SPF 3-6