Skip to content

Hoe maak ik de waterkoeler zelf schoon?

Simpel lijkende vragen zijn vaak het lastigste te beantwoorden. Hoe en hoe vaak je een waterkoeler moet (laten) reinigen is van heel veel variabelen afhankelijk. Niet alle waterleveranciers hebben dezelfde kwaliteit water en hoe meer mineralen er in je water zitten, hoe vaker een reiniging noodzakelijk is. Daarnaast is een machine die vaak gebruikt wordt op andere momenten aan reiniging toe dan een apparaat dat vaak stilstaat. Belangrijk bij het laatste is om te weten dat het gebruik vaak niet recht evenredig loopt aan het aantal noodzakelijke reinigingsbeurten. Het omgekeerde is vaak eerder het geval. Stilstaand water is eerder vuil dan stromende varianten.

Vuistregel

In de meeste gevallen is een simpele vuistregel voldoende om perfecte waterkwaliteit te blijven garanderen: reinig je apparaten twee maal per jaar. Natuurlijk is het altijd verstandig om bij het afsluiten van je contract voor waterlevering te vragen of je leverancier dit voor zijn rekening neemt en verzorgt of dat je dit moet overlaten aan je eigen huishoudelijke dienst. In het eerste geval zal je leverancier dus op basis van zijn eigen ervaringen op gerichte tijden een schoonmaakploeg sturen en in het tweede geval zullen ze je precies kunnen aangeven wanneer het water verwijderd moet worden en de machine moet worden schoongemaakt.

Methoden van schoonmaak

Ieder merk heeft zijn voorkeuren voor de methoden waarop de machines worden schoongemaakt. Waar de ene machine voldoende heeft aan simpel doorgespoeld worden, levert het andere merk verschillende flessen met chemicaliën om in topconditie te blijven. De periode tussen de schoonmaakbeurten is hiervan mede afhankelijk, dus wees er zeker van dat je hiernaar vraagt bij plaatsing.

Bij het vervangen van een fles is het verstandig om de vaste elementen van uw waterkoeler te reinigen. Dit zorgt voor een gegarandeerde waterkwaliteit. Het is werk, dat vaak niet bovenaan het lijstje van favoriete bezigheden staat, maar het is makkelijker dan het lijkt en simpel zelf uit te voeren.

Stappenplan

Begin met het loshalen van de stekker van je waterkoeler en verwijder de lege fles. Nu is het voor je eigen plezier verstandig om rubberen handschoenen aan te trekken. Dat zorgt er tevens voor, dat je bij het schoonmaken van de mechanische onderdelen van je waterkoeler geen huidvet gaat achterlaten.

Je kijkt nu op de bovenkant van het reservoir van je koeler en kunt dit naar boven trekken om het basisreservoir in beeld te krijgen. Je waterkoeler leverancier bied je verschillende chemicaliën aan ter onderhoud en schoonmaak van het reservoir. Voeg een flesje hiervan toe aan het water in het reservoir en laat dit inwerken op de binnenkant.

De losse delen van het reservoir kan je onder de kraan of in de afwasmachine schoonmaken, maar doe dit niet met het rubberen gedeelte. Alle delen die vast zitten aan de machine kan je schoonmaken met een (afwas)borstel. Haal tevens een dunne borstel door de tapkraantjes.

Naspoelen

De laatste stappen zijn enkel en alleen bedoeld om de gebruikte schoonmaakmiddelen weer uit de machine te krijgen. Spoel alles wat je kan verwijderen goed door voor je het terugplaatst en laat het water met de chemicaliën uit het reservoir lopen. Plaats dan alles weer zorgvuldig terug en plaats de (nieuwe) fles op de machine. Laat zeker twee bekertjes water doorlopen die niet gebruikt worden voor consumptie en wacht vervolgens een half uur om de juiste temperatuur weer te bereiken. Je bent nu weer van deze bezigheden af tot de fles weer leeg is.