Skip to content

Wat zijn alternatieven voor plasticverpakkingen?

Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor de vervuiling van de planeet aarde. Eén van de boosdoeners voor ons milieu is plastic. In oktober 2018 stemde het Europees Parlement in met een verbod op plastic wegwerpartikelen.

Echter moeten de ministers van landen ook akkoord gaan en verbod uitbrengen op wegwerpartikelen. Doen ze dat, dan zien wij vanaf 2021 een milieuvriendelijke samenleving terug. Is het haalbaar?

Helpt het echt?

Als iedereen ook zijn steentje bijdraagt, waarom niet? Tenslotte is de aarde van ons allemaal, dus moeten we samenwerken voor een mooiere toekomst van de aarde.

Milieubewuster leven is goed voor ons allemaal. Gelukkig worden ook bedrijven en winkels hierin bewuster en pakken ze het plasticprobleem langzaam, maar zeker aan. We zien al alternatieven terug in de supermarkten. Wat de alternatieven zijn om plasticverpakkingen tegen te gaan lees je in dit artikel.

Papier neemt het grotendeels over van plastic

Je ziet plastic vooral in de groeten en fruit schappen. Paprika’s worden omwikkelt in plastic verpakkingen. Het is bewezen dat paprika ook omgewikkeld kan worden in 90% minder plastic. De plaatsvervanger is papier.

Biobased folie

De koffieproduct Peeze heeft in 2016 een verpakking met een biobased folie gelanceerd. Het verschil zat hem in dat de verpakking voor 85% gemaakt was van cellulose en suikerrietresidu. In 2018 ging Preeze een stap verder en ontwikkelde nieuwe composteerbare verpakkingen. Namelijk liet de verpakking uit 2016 nog wel afval achter terwijl deze van 2018 dat niet doet, omdat het voor 100% composteerbaar is.

Biobased drankkarton

Andere producten zijn ook bezig om hun verpakkingen te verbeteren om het milieu zo min mogelijk schade toe te richten. Zo heeft een bekende Nederlands fabrikant geëxperimenteerd met biobased drankkarton. Het resultaat is positief, want een kartonnen biobased literpak bevat voor 80% uit plantaardige grondstoffen met suikerriet als basis.

Tasjes

Gerecyclede tassen horen ook bij deze filosofie. Op deze manier maak je geen gebruik van plastic tassen en doe je je boodschappen iedere keer weer in dezelfde tas. Deze tassen zijn dan ook gemaakt van stof.

Bioplastic flessen

Een ander fabrikant is aan het onderzoeken of ze flessen op bio basis kunnen ontwikkelen voor een drinkwater. Het doel van dit bedrijf is om in 2020 commerciële hoeveelheden te produceren.

kraanwater

Water flesjes

Wat je ook ziet gebeuren is dat mensen zelf ook actie ondernemen om plasticverpakkingen te vermijden. Zij kiezen dan bewust voor om ‘plastic consumptie’ te verminderen. Hoe doen ze dat? Ze kiezen niet meer voor plastic flesjes, maar schaffen een duurzame fles aan waar ze hun water of andere drinken inschenken. Daarnaast zie je deze mensen ook kiezen voor bamboe of tarwe rietjes kiezen.

Eventueel een waterontharder

Wat je ook kunt doen, in plaats van het aanschaffen van flesjes water telkens, het installeren van een waterontharder in je woning. In Nederland is de kwaliteit van kraanwater erg hoog, echter verschillen smaken en vindt niet iedereen dit water lekker. Dat heeft te maken met de mineralen in het water, een manier om bijvoorbeeld water ‘zachter’ te maken is gebruik te maken van en waterverzachter. Deze haalt namelijk het kalk uit het water en kan het water een zachtere smaak krijgen welke wel te drinken is. Je kunt een mechanisch systeem al voor €700 euro plaatsen, dat is hier te lezen: prijs waterontharder. Bekijk ook deze site over waterontharders.