Skip to content

Vallen CV-ketels ook onder de ISDE-regeling?

Een CV ketel kan je al snel meer dan 2500 euro kosten en omdat de overheid het gebruik van duurzame producten wilt stimuleren biedt het via de ISDE-regeling subsidies aan. Sommige apparaten waarmee je je huis mee kunt verwarmen vallen onder deze subsidie. De CV-ketel valt er helaas niet onder. Welke dan wel? Dat lees je hier.

wifi thermostaat

Energiesubsidiewijzer

Ontdek in twee stappen op deze website van de Rijksoverheid of er subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken. Zo wordt energie besparen en zelf opwekken nog voordeliger.

ISDE-regeling

Voor specifieke apparaten kun je in aanmerking komen voor de ISDE-regeling. Deze regeling is bedoelt om de CO2-uitstoot van woningen in Nederland te doen verlagen door middel van financiële subsidies. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Het bedrag ligt tussen de €1000 en €2.500 voor bijv. een warmtepomp.

Kortom, goedgekeurde apparaten zoals de volgende vallen onder de ISDE-regeling in 2020:

 • Warmtepompen
 • Biomassaketels
 • Pelletkachels
 • Zonneboilers

1) CV-ketel kopen?

Ga je een nieuwe CV ketel kopen (met of zonder subsidie), dan moet je een aantal dingen goed op een rijtje zetten alvorens tot aanschaf over te gaan.

woonkamer

2) CV-ketel huren

Wie tegenwoordig een CV ketel nodig heeft komt er al snel achter dat deze een hoop geld kost. Dat komt doordat een CV ketel zoveel meer is dan een apparaat dat je huis verwarmt en warm tapwater levert. Het is dan ook niet voor niets dat mensen schrikken van de prijs die ervoor gevraagd wordt. Voor een ieder die wel een CV ketel nodig heeft maar deze niet kan kopen is er de mogelijkheid tot huren.

De voordelen van een CV ketel huren

Een CV ketel huren heeft zo zijn voordelen:

 • Geen dure aanschaf. Bij huur hoef je geen dure aanschaf te doen. De CV installatie wordt bij jou geleverd en vervolgens betaal je maandelijks een bedrag aan huur.
 • Geen onderhoudskosten. Ga je een CV ketel huren, dan zit er bij de huur – net zoals bij een huis – het bedrag aan onderhoud inbegrepen. Zo functioneert jouw ketel na tien jaar nog net zo goed als bij de start van het huurcontract.
 • Overdraagbaar contract. Ga je verhuizen, dan kan een ketel die je huurt gewoon worden overgedragen naar de nieuwe bewoner van jouw huis. Dit voordeel heb je niet bij bijvoorbeeld een lease contract.
 • Mogelijkheid van een aanbetaling. Ga je een nieuwe ketel huren dan is daar vaak de mogelijkheid van een aanbetaling. Betaal je een klein gedeelte alvast bij de start van de huurperiode dan wordt dat bedrag verrekend met het huurbedrag per maand.

warmte

3) CV-ketel leasen

Een nieuwe CV ketel kan erg duur zijn en kan het zijn dat je het even niet ruim hebt. In zo een geval is het leasen van een CV ketel een prima oplossing. En het werkt net zoals alle andere leasecontracten; je betaalt per maand een vast bedrag en aan het einde van die periode is de CV ketel van jou. Leasen is dus in feite een soort koop op afbetaling. Huren werkt net anders, bekijk het hier.

Waarom zou jij een CV ketel leasen?

Een CV ketel leasen heeft voor jou nogal wat voordelen. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

 • Geen onderhoudskosten. Bij een CV ketel die je koopt betaal je zelf het onderhoud. Bij een lease mogelijkheid betaalt het bedrijf wat de ketel aan jou heeft geleverd voor het onderhoud en wanneer het nodig is ook voor de reparaties. Je weet dus per maand waar je aan toe bent.
 • De ketel is jouw eigendom. Ben je aan het einde van de leaseperiode, dan is de ketel van jou. Heb je een dure ketel geleased, dan zal deze doorgaans wat langer meegaan na het aflopen van het leasecontract. Bij een goedkope ketel ligt die einddatum van het leasecontract in de buurt van het einde van de levensduur.
 • Je doet geen grote investering in één keer. De reden waarom mensen kiezen voor leasen; je hoeft niet in één keer een hoop geld neer te leggen voor een CV ketel.

warm water