Skip to content

Welke isolatiematerialen zijn er?

Er zijn veel isolatiematerialen om uit te kiezen als je bijvoorbeeld je kelder wilt isoleren of het dak. De kosten van jouw bodemisolatie hangt van een twee factoren af. Nummer één is de grootte van de ruimte en nummer twee is het materiaal dat je gebruikt. Meestal koop je dit per vierkante meter, maar sommige materialen moeten dikker gelegd worden om het gewenste effect te behalen.

EPS parels als isolatiemateriaal

Deze parels bestaan uit geëxpandeerd polystyreen en zijn opgebouwd uit gesloten cellen waar lucht in zit. Water en damp kunnen hier niet naar binnen en deze parels zijn dus niet gevoelig voor schimmel of andere organismen. Dit materiaal is dus vooral geschikt als je last hebt van ongedierte, een hoge luchtvochtigheid en schimmelvorming in je kruipruimte. De prijs van deze parels is gemiddeld €25 per vierkante meter en moet minstens met een hoogte van 20 centimeter worden aangelegd.

slaapkamer

Polystyreen chips als isolatiemateriaal

Dit zijn chips die ook zijn gemaakt van polystyreen of piepschuim en die worden je kruipruimte in geblazen of gestort. Deze chips zijn groter dan de parels en werken vooral goed als je de luchtvochtigheid aan wilt pakken. Voor warmte-isolatie zijn ze minder geschikt. Deze chips zijn ook €25 per vierkante meter, maar hebben een hoogte nodig van zeker 30 centimeter.

Schelpen als isolatiemateriaal

Schelpen zijn een natuurlijk isolatiemateriaal en worden veel gebruikt voor bodemisolatie. Ze zorgen er voor dat de luchtvochtigheid in de kruipruimte op peil blijft doordat de bovenste laag de ruimte isoleert en de onderste laag het vocht condenseert. Schelpen moeten ook minstens 30 centimeter dik op de vloer liggen en kosten iets meer per vierkante meter, namelijk €28 euro.