Skip to content

De 5 meest makkelijke manieren om energie te besparen

De term milieubewustzijn roept bij sommigen nog wel eens een lichte zucht van vermoeidheid op. We willen allemaal graag beter omgaan met onze planeet, maar tegelijkertijd ook niet teveel inleveren op ons comfortabele leven. Begrijpelijk, maar het goede nieuws is dat dat ook helemaal niet hoeft! Hierbij 5 tips om direct milieubewuster te leven met minimale inspanning:

 1. Check de bandenspanning van je auto
  Om het milieu te sparen is het natuurlijk goed om minder te rijden. Maar gelukkig scheelt bewuster rijden ook al een heleboel. Wist je dat je door je banden op spanning te houden zo 100 euro op jaarbasis kunt besparen?
 2. Stap over op groene stroom
  Je lampen in huis branden net zo goed op groene als grijze stroom. Daarnaast kost het vaak niets meer, dus is het een kleine moeite om over te stappen op grijze stroom. En als je toch energieleveranciers gaat vergelijken kun je gelijk weer eens even op zoek naar het scherpste tarief!
 3. Investeer in een slimme thermostaat
  Een thermostaat die zichzelf aanpast aan jouw gewoontes, zou dat niet ideaal zijn? De slimme thermostaten van tegenwoordig doen dat moeiteloos. Zo is het altijd op het juiste moment lekker warm in huis, maar schakelt het systeem ook weer uit wanneer het niet nodig is.
 4. Eet seizoensgroenten
  Het kost nogal wat energie om al die tomaten en paprika’s in de kassen te laten groeien. Door wat meer seizoensgroenten te kopen, eet je groenten die met veel minder energie zijn gekweekt. In dit handige overzicht vind je altijd snel wat het fruit en de groenten van dit seizoen zijn.
 5. Was op lagere temperaturen
  In de meeste huishouden slurpt de wasmachine de meeste energie op. Warm wassen is met moderne wasmiddelen lang niet altijd nodig, dus is het goed om op lagere temperaturen te wassen. Als je de was daarna ophangt in plaats van in de droger gooit is het helemaal goed!