Skip to content

Verschil tussen vegetarisme en veganisme?

Eerst hoorden we over vegetariër zijn en later kwam hier het veganisme bij. Wat is dan het verschil? In dit artikel leggen wij het verschil tussen veganisme en vegetarisme uit.

Wat is vegetarisme?

Vegetarisme is een levensstijl die wordt geleefd door een vegetariër die geen producten van gedode dieren eet. Zij eten dus geen vlees, vis en ook geen producten zoals gelatine en kaas.

Wanneer men geen vlees eet, maar wel vis eet wordt deze persoon ook wel pescotariër of semi-vegetariër genoemd. Er zijn mensen die zich vegetariër noemen terwijl ze geen vlees, maar wel gevogelte eten. Deze mensen zijn geen vegetariër, maar pollotariër.

plaat met groente

Wat is veganisme?

Nu dat het duidelijk is dat een vegetariër iemand is die geen producten van gedode dieren eet komt de vraagt, wat is dan veganisme? Veganisme is ook een levensstijl net zoals vegetarisme. Je kunt het veganisme ook wel zien als een stapje verder dan het vegetariër zijn.

Naast dat deze mensen geen producten van gedode dieren zoals vlees, vis en andere producten zoals gelatine eten kiezen zij er ook voor om geen dierlijke producten zoals zuivel, honing en eieren te eten. Daarnaast dragen zij ook geen dierlijke producten zoals leer en wol.

De filosofie achter deze levensstijl

De levensstijl is geen hype waar je even aan meedoet. Alhoewel het veel mensen aan het denken zet en het populairder wordt doordat mensen steeds bewuster worden is het niet iets wat je even doet.

Het worden van vegetariër of veganist vraagt enige bewustwording. Je veranderd je zienswijze naar de voedselindustrie en gaat na of het wel juist is om vlees of dierlijke producten te eten. Je gaat na waarom we dat ook alweer aten en wat het doel ervan is. Het is dus een echte filosofische weg naar meer geven om dierenwelzijn, het milieu, gezondheid en het wereldvoedselprobleem.

Wat is het verschil tussen vegetariër en veganist?

Zoals hierboven is beschreven gaat een veganist iets verder waar de vegetariër stopt. De redenen tot deze levensstijl kan verschillen. De voornaamste reden is het stoppen van schade en leed aan dieren. Veganisten eten ook geen dierlijke producten wat deze levensstijl er niet makkelijker op maakt. Dus het is geen hype wat je even duidelijk volgt, maar een bewuste levenswijze die je aangaat door zorg te dragen aan dierenwelzijn en het milieu. Je kunt dat doen door vegetariër te worden of een stapje verder te gaan als veganist. Lees verder over het verschil tussen veganisme en vegetarisme.