Skip to content

Wat zijn de kosten van rolluiken?

Door één of meerdere rolluiken te plaatsen bescherm je je woning en bezittingen beter tegen inbrekers. Daarnaast zijn rolluiken ideaal om geluid, licht en warmte buiten te houden. Met een rolluik in je slaapkamer kun je rustiger slapen en met een rolluik als garagedeur staat je auto altijd veilig. Er zijn een aantal toepassingen voor rolluiken en vele woningen zijn hiermee uitgerust. Wil jij ook een rolluik plaatsen, dan kun je hier lezen hoeveel je daar gemiddeld voor betaalt.

voorbeeld winkel rolluik

De kosten

Er zijn enkele factoren in het spel die de uiteindelijke prijs voor jou bepalen. De afmetingen, het materiaal, de bediening en de montage zijn de grootste. Het is dus het gemakkelijkste om de prijs voor de rolluiken te bepalen door te kijken naar de kosten voor deze individuele onderdelen. Naar aanleiding daarvan kun je voor jezelf uitrekenen wat jij ongeveer zou moeten betalen. De exacte prijs kun je uiteraard het beste opvragen door contact te leggen met verschillende leveranciers. De onderstaande tabel geeft de kosten weer inclusief btw per kostenpost waarmee je te maken zal krijgen.

Kostenpost Prijs Extra informatie
Het rolluik zelf €85 – €300 – €550 Van 1 m2 naar 2 m2 en 3 m2 en van kunststof naar aluminium
De bediening €10 – €275 Dit kan handmatig of elektrisch zijn.
De installatiekosten €85 – €175 Hoe groter het rolluik en ingewikkelder de montage, hoe hoger de prijs
Totaal €180 – €1000 Van klein kunststof rolluik tot groot aluminium rolluik en van handmatige bediening tot elektrische bediening.
Lees verder over wat de kosten van rolluiken zijn.

Prijsbepalende factoren

De uiteindelijke prijs die jij betaalt voor rolluiken in jouw specifieke situatie wordt dus voornamelijk bepaald door een viertal factoren.

  • De afmetingen: hoe groter het rolluik, hoe duurder de prijs. De prijs per vierkante meter zal naar beneden gaan als je een grotere bestelling plaatst. Dat komt doordat de leverancier dan efficiënter te werk kan gaan.
  • Het materiaal: de meest gangbare materialen voor rolluiken zijn kunststof en aluminium. Kunststof is de goedkoopste en meest gekozen optie, maar wordt afgeraden als het een groot rolluik betreft. Het is onderhoudsarm, kan geleverd worden in een verscheidenheid aan kleuren en isoleert goed. Aluminium is duurder, maar wordt vaak om esthetische redenen gekozen. Daarnaast is het sterker en biedt het dus betere bescherming vooral bij grotere afmetingen.
  • De bediening: er zijn rolluiken die je handmatig bedient, elektrische rolluiken en rolluiken die je op afstand kunt bedienen. Deze laatste zijn het duurste, maar wel het meest gebruikersvriendelijk. De handmatige rolluiken gaan minder snel defect omdat ze geen elektriciteit nodig hebben en geen motor bevatten. Voor mindervaliden of bij zeer regelmatig gebruik is het misschien beter om voor elektrisch te kiezen. Ook zijn er situaties, bijvoorbeeld als het rolluik moeilijk te bereiken is (denk aan een garagedeur vanuit de auto), om voor een op afstand bedienbaar exemplaar te kiezen.
  • De montage: je hebt de keuze uit verschillende montagemethodes en je kunt de montage zelf doen of uitbesteden. De keuze die je maakt is afhankelijk van het uiterlijk dat je wilt bereiken en van je doe-het-zelf ervaring. Ben jij een nieuwbouwwoning aan het bouwen, dan kun je de rolluiken volledig in de muren laten wegwerken waardoor je deze wanneer ze gesloten zijn niet kunt zien.

De prijsopbouw

De totaalprijs die je betaalt als je in een gemiddelde situatie je rolluiken laat installeren bestaat uit 4 onderdelen. De materialen die 40 procent innemen van de totaalprijs, de bediening die goed is voor 30 procent, de montagekosten die zo’n 25 procent van de eindprijs innemen en indien van toepassingen de voorrijkosten met een bijdrage van 5 procent. Door naar deze verdeling te kijken kun je zien waar je geld kunt besparen. Doe je de installatie zelf, dan bespaar je dus 30 procent van de totaalkosten en kies je voor een handmatige bediening dan is deze besparing zeker 25 procent ten opzichte van een elektrisch rolluik. De grootste bijdrager zijn de materialen en dat betekent dat je door goed marktonderzoek te verrichten en aanbiedingen te bekijken vaak de prijs nog aardig kunt verlagen. Het is dus altijd verstandig om met verscheidene leveranciers contact te leggen en bij hen offertes op te vragen voordat je overgaat op de aankoop.

Enkele voorbeelden

In de tabel die volgt vind je enkele voorbeelden van rolluiken en de bijbehorende prijzen. Er worden een aantal situaties geschetst waarmee je een idee krijgt van de prijzen waarmee jij te maken kunt krijgen.

De goedkoopste optie Gemiddelde prijzen De duurste optie
Kunststof klein rolluik €100 Aluminium rolluik 2 m2 €350 Groot aluminium rolluik €550
Handmatige bediening €20 Elektrische bediening €150 Afstandsbediening: €275
Zelf monteren €0 Montage uitbesteden €125 Montage uitbesteden €175
Totaalprijs: €120 Totaalprijs: €625 Totaalprijs: €1000